2013. december 22., vasárnap

A KIHAGYHATATLAN KARÁCSONYI KUGLÓF

Hogy mennyire édesszájú vagyok,talán az példázza a legjobban,hogy szemrebbenés nélkül eltüntetek vagy 15db  mézeskalácsot,egy fél kuglófot,vagy egy tábla csokit 20 perc leforgása alatt.Ha valami ízlik,akkor azt kontrollálhatatlanul habzsolom.Az ételek terén igazi hedonista vagyok.Főleg karácsonykor.De ki nem?Ki tud ilyenkor ellenállni,még egy szelet zserbónak,még egy pohár kakaónak,vagy a 15-ik szaloncukornak?
Én nem.Majd januárban böjtölök,és leadom az ilyenkor,olyan nagy örömmel felszedett kilókat.Mert enni annyira jó!
A én karácsonyi asztalomon,mindíg helyet kap a tradícionális a beigli,a mézeskalács,a kuglóf,a trüffel,és levezető képen a kávés-fagyi kehely.Ez utóbbi is egy Jamie recept.
Mind közül talán a kuglóf az igazi gyengém.Megmagyarázhatatlanul,valami olyan tökéletes érzés és békesség fog el,mind amikor készítem,mind amikor beleharapok,amit más sütemény nem vált ki belőlem.Egy kövér,porcukros kuglóf látványa,rögtön a gyerekkoromba repít vissza,pedig alig ha sütött ilyet a nagymamám.Mégis nosztalgikus érzés fog el,a látványától és az illatától.Számomra az otthon meghittségét jelenti.Most megosztom veletek a tökéletes kuglófom receptjét,karácsonyi köntösbe bújtatva!



Hozzávalók:
4 db tojás
25 dkg cukor (kristály)
20 dkg liszt (finom)
1 csomag sütőpor
1 csipet 
1 dl napraforgó olaj
1 csomag vaníliáscukor,vagy pár csepp vanília aroma
1 dl víz
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
10-15 db aszaltszilva
10-15 db pirított mogyoró
pár csepp rum
egy fél marék mazsola
egy kiskanál fahéj
1 csomag szeletelt mandula  

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatjuk.A sütőt előmelegítjük 150 fokosra.A tojássárgáját a kristálycukorral,és a vaníliás cukorral,vagy aromával habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Beleszórjuk a citromhéjat.A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval  és az előzőekhez adjuk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük.Majd hozzáadjuk a mazsolát,fahéjat,a mandulapelyhet,a mogyorót,és a szilvát.A kuglóf formát kivajazzuk, kilisztezzük.Beletöltjük a masszát,és 180 fokon 50 percig sütjük.Tűpróbával érdemes ellenőrizni.Ha kihűlt szórjuk meg bőven porcukorral,és tálaljuk karamell,vagy áfonya öntettel.

Ez volt az én kis karácsonyi menüsorom,ami remélem megragadta a ti fantáziátokat is,és elkészítésében ti is olyan örömötöket lelitek majd,mint én.Vagy ha nem,akkor is főzzetek,süssetek,és egyetek örömmel,bármit!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése