Én nem.Majd januárban böjtölök,és leadom az ilyenkor,olyan nagy örömmel felszedett kilókat.Mert enni annyira jó!
A én karácsonyi asztalomon,mindíg helyet kap a tradícionális a beigli,a mézeskalács,a kuglóf,a trüffel,és levezető képen a kávés-fagyi kehely.Ez utóbbi is egy Jamie recept.
Mind közül talán a kuglóf az igazi gyengém.Megmagyarázhatatlanul,valami olyan tökéletes érzés és békesség fog el,mind amikor készítem,mind amikor beleharapok,amit más sütemény nem vált ki belőlem.Egy kövér,porcukros kuglóf látványa,rögtön a gyerekkoromba repít vissza,pedig alig ha sütött ilyet a nagymamám.Mégis nosztalgikus érzés fog el,a látványától és az illatától.Számomra az otthon meghittségét jelenti.Most megosztom veletek a tökéletes kuglófom receptjét,karácsonyi köntösbe bújtatva!
Hozzávalók:
4 db tojás
25 dkg cukor (kristály)
20 dkg liszt (finom)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 dl napraforgó olaj
1 csomag vaníliáscukor,vagy pár csepp vanília aroma
1 dl víz
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
10-15 db aszaltszilva
10-15 db pirított mogyoró
pár csepp rum
egy fél marék mazsola
egy kiskanál fahéj
1 csomag szeletelt mandula
Elkészítés:
A mazsolát rumba áztatjuk.A sütőt előmelegítjük 150 fokosra.A tojássárgáját a kristálycukorral,és a vaníliás cukorral,vagy aromával habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Beleszórjuk a citromhéjat.A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és az előzőekhez adjuk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük.Majd hozzáadjuk a mazsolát,fahéjat,a mandulapelyhet,a mogyorót,és a szilvát.A kuglóf formát kivajazzuk, kilisztezzük.Beletöltjük a masszát,és 180 fokon 50 percig sütjük.Tűpróbával érdemes ellenőrizni.Ha kihűlt szórjuk meg bőven porcukorral,és tálaljuk karamell,vagy áfonya öntettel.
Ez volt az én kis karácsonyi menüsorom,ami remélem megragadta a ti fantáziátokat is,és elkészítésében ti is olyan örömötöket lelitek majd,mint én.Vagy ha nem,akkor is főzzetek,süssetek,és egyetek örömmel,bármit!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése