Ahogy már írtam,nekem a téli esték elengedhetetlen kelléke a
forrócsoki.Mondjuk mostanában karamellás tej is felkerült a listámra. A
karamellizált cukor, mézeskalács fűszerkeverékkel hihetetlenül finom együtt.Bár
ebben az időszakban szinte mindenre kerül a mézeskalács keverékből.Tényleg
majdnem mindenre.Dzsemes pirítós,almás pite,müzli...Ettől minden egyből karácsonyi
hangulatúvá válik.Ezt a szerecsendiós-kávés receptet a minap találtam.Azonnal
ki kellett próbálnom.Mondjuk mini mályvacukrom nem volt,de a nélkül is
eszméletlenül finom lett!
Hozzávalók:
2 csésze tej
3 ek cukor
1ek barnacukor
2ek jó minőségű kakópor
1/2 ek fahéj
egy csipet szerecsendió
egy csipet só
Díszítés:tejszínhab,mini mályvacukor,csoki
granulátum(tortadara,vagy reszelt csoki is megfelel)karamell és csoki
szirup.Elkészítése egyszerű,melegítsük föl a tejet,és minden hozzávalóval
együtt kevergessük forrásig.Különlegesebb mint egy egyszerű kakaó,és karácsony
ízű!
A karamell szirupot házilag is elkészítheted.Én a Gordon
Ramsay félét használom.
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor
2 ek.víz
75ml habtejszín
2.5 dkg vaj
egy csipet só
Tegyük egy edénybe a cukrot,és kavarjuk hozzá a
vizet.Közepes hőfokon melegítsük amíg a cukor megolvad.Ezután kicsit magasabb
hőfokon karamellizáljuk,míg aranybarna lesz.Amikor elérte a megfelelő
színt,félrehúzva adjuk hozzá a kissé megmelegített tejszínt,vajat,és sót.Addig kavarjuk,míg
egy krémes állagú szószt kapunk!Én palacsintához,és kuglófhoz is nagyon
szeretem.Vagy csak magában,egy kiskanállal!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése