2013. december 6., péntek

FŰSZERES-KÁVÉS FORRÓCSOKI


Ahogy már írtam,nekem a téli esték elengedhetetlen kelléke a forrócsoki.Mondjuk mostanában karamellás tej is felkerült a listámra. A karamellizált cukor, mézeskalács fűszerkeverékkel hihetetlenül finom együtt.Bár ebben az időszakban szinte mindenre kerül a mézeskalács keverékből.Tényleg majdnem mindenre.Dzsemes pirítós,almás pite,müzli...Ettől minden egyből karácsonyi hangulatúvá válik.Ezt a szerecsendiós-kávés receptet a minap találtam.Azonnal ki kellett próbálnom.Mondjuk mini mályvacukrom nem volt,de a nélkül is eszméletlenül finom lett!

Hozzávalók:
2 csésze tej
3 ek cukor
1ek barnacukor
2ek jó minőségű kakópor
1/2 ek fahéj
egy csipet szerecsendió
egy csipet só
Díszítés:tejszínhab,mini mályvacukor,csoki granulátum(tortadara,vagy reszelt csoki is megfelel)karamell és csoki szirup.Elkészítése egyszerű,melegítsük föl a tejet,és minden hozzávalóval együtt kevergessük forrásig.Különlegesebb mint egy egyszerű kakaó,és karácsony ízű!

A karamell szirupot házilag is elkészítheted.Én a Gordon Ramsay félét használom.
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor
2 ek.víz
75ml habtejszín
2.5 dkg vaj
egy csipet só 

Tegyük egy edénybe a cukrot,és kavarjuk hozzá a vizet.Közepes hőfokon melegítsük amíg a cukor megolvad.Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk,míg aranybarna lesz.Amikor elérte a megfelelő színt,félrehúzva adjuk hozzá a kissé megmelegített tejszínt,vajat,és sót.Addig kavarjuk,míg egy krémes állagú szószt kapunk!Én palacsintához,és kuglófhoz is nagyon szeretem.Vagy csak magában,egy kiskanállal!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése