2014. május 4., vasárnap

KÉKSAJTOS BROKKOLIFŐZELÉK


A főzelék jó.Nagyon jó.Főzelékes Feri is így gondolja,és én is.Ahogy a mai sunday lunch poszthoz böngészgettem anyagért,rátaláltam Feri blogjára,ami tömve van  ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb főzelékreceptekkel.Feri határtalan kreativitással alkot iszonyat finom,és különleges főzelékeket,így emelve új szintre az iskolás évek menzájáról visszamaradt,agyon lisztezett és cukrozott borsó főzeléket,vagy a szintúgy inkább tapétaragasztóra hajazó sóska vagy spenót borzalmakat.Egy kis kurázsi és képzelőerő és el is felejthetjük a lisztízű kogyvalékokat utat engedve mondjuk ennek a brokkolis csodának.




Hozzávalók:
                     1 fej vöröshagyma finomra aprítva 
                     1 ek vaj
                     3 ek olíva olaj
                     1 kg brokkoli rózsáira szedve, félbe vágva (a szára,csonkja vékonya szeletelve) 
                     1 gerezd fokhagyma
                     4 dl alaplé vagy víz
                     5 dkg kék penészes sajt ( az egyharmadát félreteszem)
                     só, frissen őrölt bors
                     frissen őrölt szerecsendió
                     A sült brokkolihoz:
                     1 dl olaj
                     késhegynyi kurkuma vagy 1 kk currypor
                     fél kk pirospaprika
                     chilipor ízlés szerint
                     késhegynyi só
                     2 ek pirított mogyoró durvára aprítva

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az egy deci olajat egy kisebb tálkában összekeverjük a fűszerekkel. A brokkoli rózsáinak felét egy nejlonzacskóba teszem, ráborítom a fűszeres olajat és alaposan összerázom az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé rendezem őket. Nagyméretű tepsit használjunk, hogy a rózsák kényelmesen elférjenek. 16-18 percig sütöm. Szép "pirosnak" kell lenniük. Amíg sülnek egy lábosban a vajat összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát és 5-6 perc alatt puhára párolom. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, így gyorsabban puhul. Ezután ráborítom a felszeletelt szárat, csonkot és felöntöm az alaplével. Lefedem és forrásig melegítem. A forró lébe beleteszem a félretett brokkolirózsákat és 10-12 perc alatt puhára főzöm. Így megmarad a szép zöld színe. Ha a rózsák szára már puha, a sajt nagyobb részét is hozzáadom, majd az egészet pürésítem. Frissen őrölt borssal és késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítem. Ha kell sózom. A mogyorót forró serpenyőben pár csepp olajon átpirítom, chilivel ízesítem. Ez elhagyható. A sült brokkolival, mogyoróval és pár morzsa sajttal tálalom. Néhány csepp citromlé és jó minőségű olíva olaj még jobban feldobja.
BUON APPETITO!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése