Sonka mellett szintén évek óta készítünk szaltszilvás-baconos,és gesztenyével,datolyával töltött csirkemellet.
A pulykamell is megfelel,de a csirke költséghatékonyabb.És amúgy is ott van a csoda-sonka.
Mindhárom hús mellé kiváló az áfonyamártás,amiben az a legjobb,hogy ha marad belőle,üvegben eltéve a hűtőben tárolva még sokáig fogyasztható.
Köretként,rozmaringos krumplit,vajban párolt kelbimbót,és Jamie sült zöldségeit tálalom melléjük.
A francia saláta is évről-évre helyet kap a menüben,és ennyi nehéz,intenzív ízű fogás mellé,kell valami friss saláta is.Én egy egyszerű rukkolás,pirított diósat szoktam összedobni.De ezekről majd holnap.
Én most a csoda-sonka,és az áfonyamártás receptjét osztom meg veletek.
Mézes-szegfűszeges sonka,Ramsay módra
Hozzávalók:
2kg kötözött sonka(a húsvéti fajta)vagy füstölt főtt tarja(ugyan olyan jó,de sokkal olcsóbb)
másfél fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
másfél alma
másfél narancs
só
egész feketebors
csillagánizs
szegfűszeg
egész fahéj
A mázhoz:
3-4 ek méz,1 ek mustár,3 ek barnacukor
Elkészítés:
Egy fazékban forraljunk vizet,annyit hogy el lepje a sonkát.Ha forr a víz,mehet bele a félbe vágott hagyma,alma,narancs,fokhagyma.Ezek után jöhetnek a fűszerek 3-4 csipet só,10-15 szem bors,ugyanennyi szegfűszeg,3-4 kisebb fahéj rúd,és 2-3 db csillagánizs.(mondjuk az ánizs elhagyható,ugyanolyan jó lesz nélküle is)Vegyük lejjebb a gázt,és főzzük addig a sonkát ebben a gazdag lében,amíg megpuhul.Ha kész,zárjuk el a gázt,és hagyjuk érlelődni ebben a vízben a sonkát,kb.20 percig.Lecsöpögtetjük,és megvárjuk,hogy kihűljön.Utána beirdaljuk,hogy szép kockás legyen,és minden kis kocka közepébe egy szegfűszeget szúrunk.Összekeverjük a máz hozzávalóit,vastagon bekenjük ezzel a ragacsos,borostyán színű mázzal,és 160 fokon addig sütjük,míg meg nem karamellizálódik a külseje.
Áfonyamártás
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott áfonya /ez kb 300g (én a Tesco-sat használom)
4-5 ek cukor
5-6 ek vörösbor
egy csipet bors
egy csipet só
egy mokkás kanál fahéj
Elkészítés:
Minden hozzávalót beleteszem egy lábosba,és addig főzöm míg egy ragacsos állagú szószt nem kapok.
Isteni finom húsokhoz,és édességekhez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése