2013. december 20., péntek

AZ ÉN KARÁCSONYI MENÜM 1.

 Közeleg az a nap,amit talán a legjobban várok egész évben.Az ablakdíszeket fölraktam,a ház karácsonyi  fényekben úszik,és bent is minden az ünnep közeledtét sugallja.Tegnap már a mézeskalács is  elkészült,úgyhogy már csak a karácsonyi menü összeállítása van hátra.Minden évben próbálok valamit  újítani,különleges gourmet ízeket becsempészni a menümbe.Idén Jamie sült zöldségei dobják majd föl a 24-i  vacsorát.Sokat gondolkoztam rajta,hogy az álmaimban áhított menüt osszam meg veletek,vagy az én  reális,elkészíthető ételeimet.Az utóbbi mellett döntöttem.Maradjunk a realitások talaján.A következő három  napban bemutatom a leveseket,sülteket,köreteket,és az elmaradhatatlan desszert halmokat,amik roskadásik  töltik a karácsonyi asztalt.
 Az én menüsorom két levessel indul.Vörösboros aszaltszilva leves,és rumos gesztenyekrémleves nyitja a  vacsorát.


Vörösboros aszaltszilvaleves



Hozzávalók:

 25 dkg aszalt szilva (mag nélkül), 1,5 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 10 dkg cukor , 5 dkg méz, 1 kk vaj, 2-3 darab egész fahéj, 3-4 darab, szegfűszeg, egy kevés só

Az aszalt szilvát egy éjszakára vörösborba áztatjuk.
Másnap a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt 1 liter cukros, mézes vízben puhára főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort.
Összeturmixoljuk.
A tejfölből és lisztből simára kevert habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Hozzátesszük a vajat, a sót és 1 dl tejszínt.
Jól összeforraljuk.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

  


Rumos gesztenyekrémleves 


Hozzávalók:

10 dkg mazsola,fél deci rum,25 dkg édes gesztenyepüré,8 dl tej,1 csomag vaníliás pudingpor,3 evőkanál cukor,1 csomag vaníliás cukor,méz
A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig fözzük. Lehúzzuk a tűzről, vaníliás cukorral ízesítjük, majd botmixerrel habosítjuk. A rumos mazsolát belekeverjük, és mézzel csurgatva tálaljuk akár melegen, akár hidegen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése